Doorstikken Vensters Ritsen
Doorstikken
“Verleng de levensduur van uw zeilen, buitendoek, paardendekens”:
Advies: wanneer u ziet dat het stiksel van uw buitendoek begint te verslijten is het raadzaam om uw doek dan opnieuw te laten doorstikken, de naaimachine kan dan over het oude stiksel heen stikken. Als u wacht totdat het los is dan moeten er meer handelingen verricht worden (dus meer tijd) en bent u duurder uit.
Uitleg: Het doek dat vandaag de dag wordt gebruikt voor tentdoek en dekzeilen is sterker waardoor het stiksel de zwakste schakel is geworden. In het verleden werden tenten van katoen gemaakt. Een natuurproduct dat vergaat, meestal kenmerkt dit zich doordat het garen als een mes door de stof snijdt.
Het oude katoen werd geïmpregneerd met pcb-houdend impregneermiddel. Hierdoor was de stof vuilafstotend, waterdicht en de verkleuring was vrijwel nihil. Dit middel is in 1985 van de markt gehaald vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. Een alternatief impregneermiddel met dezelfde eigenschappen heeft men niet kunnen ontwikkelen. De nieuwe stoffen zijn om deze reden gemengd met kunststofvezel of zijn volledig uit kunststofvezel vervaardigd om de kleurvastheid te garanderen. Leveranciers hebben wel zoveel mogelijk een katoenuiterlijk willen nastreven.
Voor het onderhoud en verwijderen van vlekken uit uw Markilux 37, 37+ of Seasilk lees de volgende brochure. Hierin staan nuttige tips voor het schoonmaken, onderhoud en dus langer behoudt van uw doek. Klik op de link: Onderhoud Sweladoek
Vensterfolie
In vensterfolie zit een rek en krimpfactor.
Als er in de richting waarop afgespannen moet worden veel meters folie zit, kan krimp een probleem zijn bij wisselende temperaturen. Wanneer het zeil het gehele jaar opgespannen blijft, blijft de folie op lengte en zult u weinig merken van krimp. Wanneer het zeil lange tijd opgerold is dan kan de folie tot 5% krimpen bij temperatuurwisselingen en moet deze opnieuw op rek worden gebracht. Dit gaat niet door het doek te forceren naar de originele afspanning.
Remedie: Houdt het doek op spanning zodat het geen kans krijgt te krimpen. Dus niet de gehele zomer opgerold laten. Lukt dit niet en is er sprake van een winterberging, dan doet u het volgende: Zorg ervoor dat het zeil in een warme ruimte uitgehangen wordt (24 uur) zodat het folie soepel is. Het zeil vervolgens langzaam op spanning brengen zodat het tijd krijgt om op te rekken.
Advies vanuit de zeilmakersbranche: Een kacheltje aan in de veranda zodat de folie soepel wordt en vervolgens langzaam opspannen.
Ritsen
Ritsen kunnen worden vervangen als deze niet meer functioneren. Het beste is dat u langskomt in de Zeilmakerij om te laten beoordelen wat er aan de hand is.
In veel gevallen is de rits ruw en uitgedroogd door het gebruik. Met een waxinelichtje (kaarswas) kan de rits goed ingewassen worden zodat deze weer vettig aanvoelt. Door de rits weer een paar keer open en dicht te doen is het probleem in veel gevallen opgelost.
Wijkt de rits dan nog vallen de tandjes niet goed in elkaar dan kan de schuiver uitgebogen zijn. Dit is met het blote ook niet te zien. Een noodoplossing is door met een tang de schuiver iets dicht te drukken. Echter door de metaalmoeheid is dit slechts een tijdelijke oplossing. In alle gevallen van wijkende ritsen vervangen wij eerst de schuiver. We kunnen alleen schuivers vervangen van de bekende merken Maritex eigen merk, YKK en OPTI. Als het om een imitatie rits gaat, kunnen we het met de merkschuivers proberen.
Wanneer de bovenstaande oplossingen niet werken dan kunnen we de rits compleet vervangen. Afhankelijk van de lengte en de constructie waarmee de rist is bevestigd kunnen we bepalen wat de kosten zijn.
Ons advies luidt: kom even langs met de tent, bootkap of hoes, dan kunnen wij beoordelen wat de beste oplossing is. Inwassen met kaarsvet en een schuiver vervangen kunnen we direct voor u in orde maken. Als dit het probleem niet oplost, de tandjes/sluitwerk kapot zijn en/of de rits te veel afwijkt van de merkschuivers dan kunt u uw product bij ons achterlaten en plannen wij het vervangen van de rist in.
Bezoek ons atelier.
Onze medewerkers informeren u graag over de mogelijkheden.
In het hoogseizoen gaan reparaties voor!
Inlevertijden: ma-do 18h00-21h00 en zaterdag van 10h00-17h00.
Voorbeelden van reparatie en onderhoud: